De wereld is sinds de inval in Oekraïne flink veranderd en daarmee ook de energievoorziening. Het heeft een heleboel ellende veroorzaakt en onzekerheid. We hebben in deze periode veel vragen gekregen over zonnepanelen, salderen, moet ik zelf zonnepanelen gaan leggen, overstappen naar andere energieleverancier, hoe zit het met mijn certificaten (postcoderoosregeling), etc.

In dit artikel wordt een overzicht gegeven hoe een en ander in elkaar zit.

Zelf zonnepanelen aanschaffen en salderen

Energiefabriek013 heeft hierover een heel goede uitleg gegeven en hoe je de opbrengst van de zonnepanelen het beste kunt gebruiken (zet energieverbruikers zoveel mogelijk aan als de zon schijnt). Klik op deze link om dit artikel te lezen.

De aanbevelingen die hierin genoemd worden zijn:

Investeer zo snel mogelijk in zonnepanelen: dan profiteer je zo veel mogelijk van de saldering en van het prijsplafond in 2023 (en 2024?).
Neem maximaal zoveel panelen dat ze totaal je huidig verbruik opbrengen. Tenzij je op relatief korte termijn een warmtepomp(boiler) of een elektrische auto wilt aanschaffen. Dan ga je immers meer verbruiken.
Als je verwacht in de toekomst meer panelen nodig te hebben, laat dan de panelen zo leggen dat er straks nog ruimte over is. En kies voor Enphase omvormers: wel iets duurder maar makkelijker en goedkoper uit te breiden.
Laat de panelen – als dat kan – zoveel mogelijk in de oost-west richting leggen. Dan wordt de opbrengst gelijkmatiger verspreid over de dag. Dat is na afbouw van de saldering het meest gunstig omdat je dan zelf direct meer stroom in huis verbruikt.
Wen er aan om je (vaat)wasmachine te laten draaien als de zon schijnt.
Thuisbatterijen zijn nu nog erg duur maar worden hopelijk snel goedkoper. Hou plaats ervoor vrij en – voor de techneuten – kies een systeem dat al optimaal daarop is voorbereid.

Zo bereken je het aantal benodigde panelen:

  •  Tegenwoordig brengen panelen 400Wp tot 420 Wp op
  •  Neem aan aantal panelen bijv. 10. Dat is 10 x 400 Wp = 4000 Wp
  • Vermenigvuldig dat met 0,9 – 0,95 voor panelen op het zuiden en met 0,80 – 0,85 voor panelen op het oosten en/of westen. Dat is de jaaropbrengst per kWh.
  • Kies het aantal panelen zodanig dat je zo dicht mogelijk bij je eigen jaarverbruik komt.

De postcoderoosregeling

Duurzaam Riel Goirle heeft een aantal projecten uitgevoerd waarbij op daken van anderen (boerderijen en overheidsgebouwen) zonnepanelen zijn gelegd. De deelnemers aan deze projecten hebben certificaten gekocht waarbij ze dan 15 jaar kunnen deelnemen aan deze regeling. Onderstaand wordt uitgelegd hoe deze (oude en nieuwe) regeling in elkaar zit.

De projecten van Roessel I/II en III, Van den Abbeelen en Vermeer vallen onder de oude regeling, de projecten La Poubelle en CC Jan van Besouw vallen onder de nieuwe regeling.

Overeenkomsten oude en nieuwe regeling

In zowel de oude als de nieuwe regeling krijg je een bedrag uitgekeerd per opgewekte kWh. In beide regelingen is dat 15 jaar gegarandeerd. En in allebei de regelingen is het doel van de overheid dat je je investering in 7-8 jaar terugverdient. Het zijn ook beide postcoderoosregelingen, dus bewoners en bedrijven in het postcode gebied dicht bij het zonnedak mogen meedoen.

Oude postcoderoosregeling

Bij de oude regeling (regeling verlaagd tarief) komt de opbrengst uit je eigen energiebelasting op elektriciteit. Het geld wordt uitbetaald via je energieleverancier. De onzekerheid in deze regeling is de hoogte van de energiebelasting. Als de hoogte van die belasting daalt, heb je minder opbrengst. Ook is het bedrag gemaximeerd tot je eigen energiegebruik. Gebruik je minder dan dat jouw certificaten opleveren, dan krijg je over deze extra kWh geen geld. Daarnaast ontvang je nog een gedeelte van de energiecoöperatie uit de opbrengsten van de verkochte stroom. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet jouw energieleverancier wel deze regeling (regeling verlaagd tarief) ondersteunen anders krijg je de betaalde energiebelasting niet terug. Dit is belangrijk als je wil overstappen naar een andere energieleverancier. Een aantal van deze energieleveranciers die de regeling ondersteunen vind je hier. Neem voor de zekerheid altijd eerst contact met jouw (nieuwe) energieleverancier of ze de oude regeling ondersteunen. Geef mutaties (wijzigen energieleverancier, email, verhuizing etc.) altijd aan ons door op info@duurzaamrielgoirle.nl.

Nieuwe postcoderoosregeling

Bij de nieuwe regeling komt de opbrengst uit de subsidie van de overheid (subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking) . Energiecoöperaties krijgen dan een vergoeding per opgewekte kWh. Die moeten ze zelf onder de deelnemers verdelen. Je zit dus niet meer vast aan een bepaalde energieleverancier. En ook als je verhuist heeft dat geen consequenties meer.

Ieder jaar wordt het subsidiebedrag door de subsidieverstrekker vastgesteld per geproduceerde kWh. Deze beweegt mee met de marktwaarde van de geproduceerde energie.  Daarnaast ontvang je nog een gedeelte van de energiecoöperatie uit de opbrengsten van de verkochte stroom. Dit wordt gezamenlijk één keer per jaar aan de deelnemers uitgekeerd. Een uitgebreide beschrijving van deze regeling vind je hier die door Zon op hoogland is opgesteld.