Energiecoöperatie Duurzaam Riel Goirle heeft er twee nieuwe postcoderoosregeling projecten bij.

De gemeente heeft de daken van Kringloopbedrijf La Poubelle en het Cultureel Centrum Jan van Besouw beschikbaar gesteld om deze door de Energiecoöperatie Duurzaam Riel Goirle te laten voorzien van zonnepanelen. Deze zonnepanelen vallen onder de postcoderoosregeling en zo hebben de inwoners van Goirle en Riel de mogelijkheid gekregen om samen zonne-energie op te wekken. De deelnemers hebben eind 2021 certificaten gekocht en op deze manier werken ze gezamenlijk aan een duurzamere toekomst.

Het geld dat de energiecoöperatie, met de  projecten verdient, bestaat uit de inkomsten uit de verkochte stroom, plus een subsidie van het rijk. De deelnemers krijgen jaarlijks, per gekocht certificaat, een vergoeding via de energiecoöperatie uitgekeerd. Daarmee is duurzame energie niet alleen schoon, het is ook nog eens winstgevend met een rendement van circa 6,5%.

Edwin Weijtmans, die samen met Ed Ramakers van DRG deze projecten in goede banen heeft geleid, vertelt: “De reden van Duurzaam Riel Goirle en de gemeente Goirle om deze projecten samen met inwoners te realiseren, is om wezenlijk bij te dragen aan duurzaamheid. De panelen zullen jaarlijks ca. 30 ton CO2 uitstoot besparen. Toch iets om trots op te zijn”.

Duurzaam Riel Goirle heeft sinds februari 2017 7 postcodeprojecten gerealiseerd. De projecten van Roessel I, II en III, Vermeer en van den Abbeelen.  Daarbij zijn nu de daken van La Poubelle en CC Jan van Besouw ook in bedrijf genomen.