Nadat Duurzaam Riel Goirle afgelopen jaren 5 daken van boeren hadden voorzien van zonnepanelen, heeft nu de gemeente 2 daken beschikbaar gesteld: van Kringloopbedrijf La Poubelle en het Cultureel Centrum Jan van Besouw. Middels de postcoderoosregeling hebben inwoners van Goirle en Riel zo de mogelijkheid gekregen om samen zonne-energie op te wekken. Op deze manier werken ze gezamenlijk aan een duurzamere toekomst.

Het dak van La Poubelle is in januari door DIVO Duurzaam voorzien van 264 zonnepanelen, waarmee jaarlijks naar verwachting circa 78.500 kWh duurzame stroom kan worden geproduceerd. Aan dit postcoderoosproject nemen 20 huishoudens deel, samen hebben ze 314 certificaten gekocht. Het geld dat de energiecoöperatie van het project verdient, bestaat uit de inkomsten uit de verkochte stroom, plus een subsidie van het rijk. De deelnemers krijgen jaarlijks, per gekochte certificaat, een vergoeding via de energiecoöperatie uitgekeerd. Daarmee is duurzame energie niet alleen schoon, het is ook nog eens winstgevend met een rendement van circa 6,5%.

Momenteel vinden de laatste inspecties en metingen aan de installatie op het dak van La Poubelle plaats. Als deze zijn afgerond zal de opbrengstdata op onze website worden getoond, zodat de opbrengst van de instalatie te volgen is.

De meterkast bij CC Jan van Besouw zal in februari/maart worden geplaatst en tevens zullen dan de 243 zonnepanelen worden aangebracht die een verwachte productie leveren van ca. 68.500 kWh/jaar. De 255 certificaten voor dit project zijn gereserveerd door 20 deelnemers die op de wachtlijst stonden.

Edwin Weijtmans en Ed Ramakers van DRG die deze projecten in goede banen heeft geleid, vertelt: “De reden van Duurzaam Riel Goirle en de gemeente Goirle om deze projecten samen met inwoners te realiseren, is om wezenlijk bij te dragen aan duurzaamheid. De panelen zullen jaarlijks ca 30 ton CO2 uitstoot besparen. Toch iets om even stil van te worden en om trots op te zijn”.

Ben je geïnteresseerd in een postcoderoosregeling, dan kun je je aanmelden op zon op ander dak!